OPPSKRIFT: LAG EGNE SIKLESMEKKER PÅ 1-2-3

DU TRENGER:

♥ Ønsket stoff, jeg synes fast bomull funket bra
♥ Pyntebånd om du ønsker det på
♥ Trykknapp eller vanlig knapp

SLIK GJØR DU:

1. Start med å tegne ut mønsteret. Her tok jeg bare en smekke jeg hadde fra før og tegnet rundt på matpapir. Dette klarer man enkelt på frihånd også om man ikke har en smekke tilgjengelig.

2. Klipp ut to stoffbiter fra stoffet du ønsker. Legg stoffet dobbelt med rette mot rette før du klipper, så får du to deler med en gang.

3. Ønsker du bånd på smekken så tilpasser du lengden du trenger på båndet.

4. Legg så båndet inn i smekken når du syr slik at det blir på rettsiden når du vrenger.

5. Sy langs kanten rundt hele smekken, men la det stå igjen et vrengehull på noen cm. Dette tok jeg i halsen av smekken. 

6. Vreng og stryk/press smekken godt. 

7. Sy så igjen vrengehullet. Her kan du velge om du bruker rettsøm på maskinen eller syr for hånd. Det blir definitivt penest å sy for hånd med “usynlig” søm. 

8. Sett på trykknapp eller vanlig knapp om du lager knappehull til det. (Jeg var tom for trykknapper, så det kommer på smekken så fort det er kjøpt inn).

FERDIG OG KLAR TIL BRUK♥

OPPSKRIFT: BABYRANGLE

Denne er så enkel å lage at du ikke vil tro det! Perfekt gave til noen heldige små. 

DU TRENGER:

♥ Ønsket stoff til forside og bakside
♥ Trering
♥ Matpapir

SLIK GJØR DU:

1. Klipp ut en mal i matpapir i den formen du ønsker – jeg klipte ut en form med en rektangel som springer ut i to “ører”.

2. Klipp ut to stoffbiter etter malen du har laget, samt en liten matpapirbit til det ene “ører”. Denne biten er for å lage knitrelyd i det ene “øret”.

3. Fest med nåler og sy en søm rundt hele, men la det stå igjen en åpning på midten av den ene langsiden slik at du får vrengt stoffet.

4. Vreng stoffet og press godt med strykejern.

5. Knyt så på stoffbiten på treringen og du er ferdig ♥

HJEMMELAGDE SIKLESMEKKER

I dag har jeg sydd noen enkle siklesmekker, som bokstavlig talt er gjort på 1-2-3. Jeg synes det kan bli ganske kostbart å kjøpe slike smekker i butikk, da de ligger på 50-100 kr stykket. Da er det bedre å lage de selv. Enkelt er det også. Det fine med disse smekkene er jo at man kan lage de av restestoff man har liggende. Jeg liker også å sy matchende smekker og bukser/shortser. Smekkene er jo både dekorative og har en praktisk funksjon.

Jeg har sydd smekker i flere variasjoner både med og uten bånd. Trykknapper skal også komme på, men det var jeg tom for så det får jeg sette på senere. 

Denne er en favoritt! Såå nydelig med blondekant.

Matchende smekke og bukse ♥

Hvilken var din favoritt? 

OPPSKRIFT: RUNDT BABYTEPPE/LEKETEPPE

Dette babyteppet er enklere å lage enn man tror! Superfint å ha på rommet til barnet, eller i stua som leketeppe. 

DU TRENGER:

♥ Stoff til forside og bakside i ønsket størrelse. Mitt teppe er ca. 90 cm i diameter, da trengte jeg rundt 2 meter stoff. 
♥ Stoff til rynkekant – her brukte jeg rester fra stoffet som ble igjen etter forside og bakside, dette bør holde. 
♥ Platevatt – her velger du selv hvor mange lag du vil ha. Jeg brukte to lag.

SLIK GJØR DU:

1. Start med å legge stoffet til forside og bakside oppå hverandre slik at du kan klippe ut begge delene samtidig. Ta så en tråd og gråblyant. Finn diameteren du ønsker på teppet ditt og klipp en tråd som er halvparten av denne diameteren. Knyt tråden på blyanten. Finn midten på stoffet ditt ut i fra valgt diameter. Hold tråden godt fast på midten og tegn en sirkel med blyanten. På denne måten får du en fin sirkel å klippe etter.

2. Klipp ut sirklene på stoffet ca. 2 cm utenfor linjen du har tegnet. Dette er for å ha nok til sømrom uten at det skal ta noe av den ønskede diameteren på teppet.

3. Brett platevatten i så mange lag du ønsker og legg en av stoffbitene du har klipt ut oppå vatten. Vatten skal ligge mot stoffets vrangside. Nål fast stoffbiten. Klipp så ut platevatten og sy en søm rundt hele slik at platevatten blir sittende fast i stoffet. 

4. Nå skal du lage rynkebånd. Her trenger du mye mer enn du først tenker, så lag et langt bånd slik at du vet at du har nok. Klipp ut remser på ca. 10 cm i bredden og sy disse sammen til en lang remse. Stryk og press remsen dobbelt slik som på bildet.

5. Nå skal båndet rynkes. Det gjør du enkelt ved å lage “legg” underveis mens du styr en søm langs kanten på hele remsen. Det er ikke så farlig om leggene ikke blir helt like, det er bare fint at de varierer litt i størrelse. 

  

6. I den ene enden av rynkebåndet bretter du dobbelt og syr en søm for at det ikke skal rakne. 

7. Når du har sydd ferdig rykebåndet så legger du stoffbiten med platevatt flatt med platevatten vendt nedover. Nå skal du feste båndet til stoffet. Nål rundt hele veien slik at båndet ikke sklir når du skal gjøre neste steg. Rynkene skal vende inn mot midten på stoffbiten – dette er viktig, ellers havner rynkene på vranga.

7. Når du har festet båndet med nåler hele veien og rynkebåndet møter start så klipper du av resten av rynkebåndet så du får rett lengde. Legg til 2 cm slik at du kan lage en brett og sy en søm i enden så det ikke rakner slik som i steg 6. Sy så sammen endene som vist på bildet. Pass på å sy ved siden av brettekanten slik at det ikke blir noen synlige sømmer på forsiden av rynkebåndet. 

8. Nå legger du på den siste stoffbiten med den rette siden ned mot rynkebåndet. Flytt nålene på rynkebåndet over stoffbiten slik at nålene blir på det øverste laget rundt hele veien.

9. Sy en søm rundt hele teppet slik at alle delene henger sammen. Husk å la det stå igjen et vrengehull på ca 15 cm. Pass på å sy ca 1,5 cm inn fra kanten, på denne måten slipper du at sømmen fra rynkebåndet synes når du vrenger. Klipp av de overflødige kantene etter du har sydd.

10. Vreng teppet og press godt med strykejern. Sy så igjen vrengehullet med en så pen håndsøm som mulig.

FERDIG ♥

Perfekt barselgave eller gave til dine egne barn!

hjemmesydd babynest

En av de tingene jeg gleder meg mest over i graviditeten er å kunne sy og lage ting til lille i magen. Det er så koselig å dulle med, og ikke minst hyggelig å ha noe som er hjemmelaget og som ikke alle andre har. Det første jeg gikk løst på var et babynest. Jeg sydde et babynest til niesa vår for snart fire år siden, og siden den gang har jeg gledet meg til å sy et til vårt eget barn også når den tid kom <3 

Babynest kommer jeg ikke til å legge ut en egen oppskrift på ettersom jeg har kjøpt mønster på stoff og stil. Skal du sy babynest anbefaler jeg å kjøpe det mønsteret. Jeg har gjort noen endringer underveis, blant annet har jeg mer vatt i kantene enn hva som står i oppskriften. Det anbefaler jeg om du ønsker et litt strammere nest. I tillegg har jeg sydd en løs “madrass” til å legge i bunn av nestet slik at jeg oftere kan vaske det i maskinen enn hele nestet. Det er utrolig kjekt i tilfelle det blir noen lekkasjer eller gulp fra baby. Til “madrassen” har jeg brukt to lag vatt, så totalt i bunn er det da fem deilige lag med vatt som gjør det mykt og godt for baby. Ettersom nestet mitt opprinnelig har hvit bunn så sydde jeg “madrassen” i samme rosastoff som resten av nestet. På denne måten kan jeg velge litt hva slags farger jeg vil ha ved å enten fjerne eller legge til “madrassen”. 

MINE TIPS TIL BABYNEST:

Sy en løs “madrass” til å ha i bunn slik at det blir enklere å vakse det oftere enn selve nestet
Tre inn båndet før du stapper sidene med vatt
​♥ Bruk mer vatt i sidene enn hva mønsteret sier
​♥ Sy i fast bomullsstoff, god kvalitet og enklere å håndtere

Dette kan alle klare å sy, både erfarne og nybegynnere. Det er utrolig koselig å lage, og ikke minst blir resultatet så mye bedre enn man tror! Lykke til 🙂

juni 2019

Godt nytt år til dere! 

Flere som følger meg har sikkert fått med seg nyheten allerede etter at jeg postet bilde på Instagram. Vi venter ei lita jente i juni, og som vi gleder oss! 2018 var et veldig fint, men travelt år. Det startet med at mannen i hus brakk ryggen etter å ha sklidd ned fra krana på jobb. Så kjøpte vi oss hus og solgte leiligheten. Midt opp i dette jobbet jeg med bacheloren min, og rett etter den var levert flyttet vi inn i det nye huset vårt. Det siste halvåret bare fløy avgårde ettersom vi har holdt på med oppussing og gjort masse ute både på fasaden og i hagen vår. Mye gjenstår enda, men nå stresser vi ikke så mye med å gjøre ferdig alt med en gang. 2019 kommer til å bli enda bedre med en liten jente som skal berike livene våre <3 Jeg klarer nesten ikke å vente. Formen min er ikke så bra om dagen, så for å få dagene til å gå har jeg sydd litt fint til lille i magen. Det er så koselig! Oppskrifter på flere av tingene kommer her på bloggen etterhvert.

Håper dere har en super start på det nye året og at det blir fylt med masse glede og moro.