marenaab

Hverdagen, interiør, diy-tips og annet.

Slik lager du et dukkehus

 • 22.04.2017 - 23:39
 • I fjor bestemte jeg meg for å lage et dukkehus helt fra bunnen av som vi kunne gi i gave til niesa vår i navnedagen hennes. Det var et utrolig morsomt og spennende prosjekt som jeg puslet med i mange måneder. Dette er noe alle kan klare med en god dose tid og tålmodighet. Jeg lagde dette over flere kvelder og noen hele dager, og det tok vel ca rundt 3-4 måneder før det var helt ferdig. Det er mye småpirk og detaljer som tar tid, men gud så gøy! Håper dette kan inspirere flere til å prøve seg på et slikt prosjekt! :-) 

  DETTE TRENGER DU AV VERKTØY: 

   Bordsag, stikksag og spikerpistol
   Drill med lite bor (på tykkelse med en grillpinne)
   Skarp saks
   Liten hagesaks
   Baufil
   Håndsag
   Små sparkelspader
   Skjæreplate og skjærelinjal
   Tapetkniv
   Grovt og fint sandpapir
   Superlim, hobbylim, limpistol (masse lim!) og sterkt bygglim (feks. tec 7)

  DETTE TRENGER DU AV MATERIALER: 

   Plater i tre  (dette er til selve huset, så de må være solide)
   Trepinner​ (til gulv og vinduslister)
   Brede ispinner (til takstein)
   Liten vinkellist (til toppen av taket og utvendige hushjørner)
   Tynn flat pyntelist (til å dekke stygge kanter på baksiden av huset mellom etasjene, taksider og bunnsider)
   Tynn flat pyntelist ca. 1 cm bredde (tynne til taklister, gulvlister, innvendig vinduslister og dørkarmer)
   Rund list i to tykkelser (til søyler og rekkverk)
   Grillpinner (til sprosser og rekkverksspiler)
   Kvist og sperregrunning (viktig å bruke før du maler)
   Maling 
   Sparkel 
   Malerfug (viktig at den er overmalbar!)
   God maskeringsteip
   Tapet eller dekorpapir
   Tynn, solid hobbypapp 



  SLIK GJØR DU - UTVENDIG:

  1. Begynn med å finne ønsket utvendig mål på huset ditt (mitt er ca. d: 40 cm, b: 80 cm, h:100-120 cm). Her trenger du èn bunnplate, to sideplater, èn fremsideplate og to takplater (den ene platen skjæres det en åpning i slik som på bildet over). Så finner du ut mål på hver enkelt del før du tegner opp og skjærer ut med bordsag for å få rette, pene vinkler og kanter. Tegn deretter opp der du ønsker vinduer og dører og skjær så dette ut med stikksag. Vær nøye her slik at det blir så rette kanter som mulig. Skyt så sammen delene med en spikerpistol for best resultat. NB: Vær obs på at ingen spiker stikker ut på undersiden av huset. Kjenner du spikerhodene under bunnplaten vil en løsning være å lime på en ny tynnere bunnplate under huset, slik at det ikke skraper opp gulv eller bord der det skal stå.

  2. Nå trenger du to tynnere plater som skal være etasjene i huset. Skjær disse til slik at de passer inn og skyt fast med spikerpistol fra utsiden av huset. 

  3. Videre trenger du en tynn plate til som skal være romdeler i 2. etasje. Tegn opp der du ønsker å ha dør og skjær ut med stikksag. 

  4. Du trenger så en plate som skal være tak over terrassen. Mål opp, tegn og kapp til. Mål også opp søyler av den runde lista. Skyt så fast disse delene med spikerpistol. Takplata skyter du fast fra innsiden av huset, og søylene skyter du fast fra under bunnplata og toppen av takplata. 

  5. Når hele huset er satt sammen må alle spikerhull og andre ujevnheter sparkles over. Følg anvisningen på sparkelen du bruker før du pusser over for best mulig resultat. Puss gjerne lett over alle flater på huset for å få en penest mulig flate før du maler. 

  6. Nå kan du sette i gang å male! Bruk kvist og sperregrunning først, gjerne to strøk. Mal deretter i ønsket farge. 

  7. Så kommer ispinnene inn. Her må du klippe av tuppen på ispinnene og lime disse på med limpistol. Her må du smøre deg med god tålmodighet, for dette er ikke gjort på èn time. Pass på å få en rett ytterkant - det skal nemlig limes på pyntelister rundt taket til slutt. Når all taksteinen er limt på plass, limes en vinkellist på toppen av taket med bygglim for å gi taket en fin avslutning i topp. Mal så taket i ønsket farge.



  8.
   Klipp så til utvendige lister til vinduene og inngangsdøra av trepinnene med hagesaks. Det samme gjør du med sprossene som lages av grillpinner. Mal alle delene før du limer det på plass. Husk også å mal inni vinduskarmen før du limer på sprossene. Trepinnene limer du fast med limpistol og sprossene limer du fast med superlim.

  9. Nå kan du begynne på rekkverket på terrassen. Her er rekkverkssprossene grillpinner og gelenderet en mindre rund list. Mål opp og klipp/sag til. Her er baufilen fin å bruke til den runde lista og hagesaksa fin til grillpinnene. Når du har målt opp avstand mellom sprossene så borrer du små hull i terrassegulvet og tilsvarende hull på undersiden av gelenderet. Lim så så sprossene inn i hullene på gelenderet. Mal rekkverket før du limer det på plass. Så limer du sprossene fast i gulvet. Her brukte jeg superlim nedi hullene jeg boret og presset sprossene nedi. Lim gelenderet godt inntil husvegg og søyler slik at det sitter godt.

  10. Når du er helt ferdig med utsiden av huset kan du legge på pyntelister på alle stygge kanter og hjørner utvendig. Her bruker du vinkellister på hjørnene og de flate tynne listene rundt bunn av huset, mellom etasjene, rundt taket osv. Fug deretter alle sprekker og mal så over til slutt for et jevnt resultat. 

  Da er utsiden ferdig! :-)

   

  SLIK GJØR DU - INNVENDIG:

  1. Begynn med gulvet som lages ved å lime på trepinnene med limpistol på gulvplatene. Når alle gulv er på plass males de i ønsket farge. 

  2. Mal så veggene og taket i ønskede farger. Husk å bruk kvist og sperregrunning først. Vil du ha tapet på veggen kan du bruke tapetrester eller pent papir fra hobbybutikken. Dette kan du lime på med tapetlim eller hobbylim/trelim. Pass på at det ikke blir luftbobler når du limer på dette. Et smart triks er å gå over tapetet med et bankkort for å presse ut alle luftboblene. 



  3.
   List så rundt alle vinduer, gulv, tak og døråpninger med en tynn list. Ta nøyaktige mål, klipp til med hagesaks og sjekk at alt stemmer før du maler og limer det på plass med limpistol. Puss gjerne over endene på listene før du maler for å unngå at det er små fliser og ujevnheter. Når listene er limt på plass kan du gjerne fuge forsiktig med malerfug mellom sprekker.

  4. Lag gulvet på badet av hvit hobbypapp. Skjær pappen til èn og èn flis i ønsket størrelse på skjærebrett med skjærelinjal og en skarp tapetkniv. Når du så limer på flisene på gulvet er det viktig å få ca. samme mellomrom mellom de. Til dette kan du bruke en vanlig linjal å plassere mellom flisene mens du limer de på. Når alle flisene er på plass fuges alle sprekker med malerfug før du til slutt maler over med ønsket farge.



  Da er dukkehuset helt ferdig. Det mangler bare innredning og møbler, og dette tenker jeg å lage et eget innlegg om senere, eventuelt dele inn i flere innlegg. Da tenker jeg å vise litt steg for steg hvordan de ulike møblene er laget og hva de er laget av :-) Håper du likte innlegget og fikk lyst til å prøve deg på et eget dukkehus. 











  TIPS PÅ VEIEN:

  Bruk det du har, og det du finner. Tenk at alt du ser kan brukes i dukkehuset på en eller annen måte.

  Lim ting GODT og vær nøye på små biter og spisse kanter om mindre barn skal leke med det.

  Vær så nøye som mulig. Da blir du også mer fornøyd med resultatet!

  Kjøp inn mengder med lim til limpistolen, da det fort går med flere titalls patroner.

  Har du ikke alt av verktøy så spør en venn!

  ♥ Ikke ha dårlig tid når du skal sette i gang med å lage dukkehuset. Kos deg med arbeidet over tid! 

  Lykke til! 

  4 kommentarer

  kreativemeeg

  22.04.2017 kl.23:48

  Så utrolig fint!! :)

  Maren Busterud

  23.04.2017 kl.00:30

  kreativemeeg: Tusen takk :-)

  Anita Fosser

  24.04.2017 kl.07:51

  Wow - fantastisk flott og en kjempejobb har du gjort 🤗🤗🤗

  Maren Busterud

  24.04.2017 kl.15:22

  Anita Fosser: Tusen takk! :-)

  Skriv en ny kommentar

  hits